Trust materialen

Welk materiaal bit werkt het beste voor mijn paard?
december 3, 2018 Trust Equestrian

Welk materiaal bit werkt het beste voor mijn paard?

De handgemaakte en anatomisch gevormde bitten van TRUST worden bedacht en geproduceerd in Nederland en wel in het Brabantse plaatsje Oisterwijk. 
De bitten zijn goed te herkennen aan het TRUST logo wat aan beide kanten van het bit zichtbaar is.
De TRUST bitten worden van drie verschillende materialen gemaakt: “Sweet Iron, Inno Sense en leer.” Maar hoe weet je nou welk materiaal het beste bij jouw paard past? 
In deze blog geven wij jou meer inzicht in de verschillende soorten materialen waar de TRUST bitten van worden gemaakt, waardoor jij, na het lezen van deze blog, een beter idee hebt van welk type TRUST bit het beste bij jouw paard past.

Sweet Iron

De Sweet Iron bitten van TRUST zijn uitstekend voor paarden die het bit niet (altijd) goed willen aannemen. De Sweet Iron bitten van TRUST staan bekend om de unieke blauwe kleur die het bit heeft. Deze blauw kleur zorgt voor een oppervlakte roest die zoet smaakt en zich ontwikkeld door contact met de (lucht) vochtigheid. Hierdoor wordt een natuurlijke speekselaanmaak gestimuleerd en zal het paard meer gaan schuimen wat zorgt voor een betere acceptatie van het bit.

Inno Sense
Voor jonge paarden en paarden met een gevoelige mond zijn de bitten uit de Inno Sense lijn bijzonder geschikt. De bitten uit onze Inno Sense lijn zijn gemaakt van elastisch kunststof. Het 
Het gebruikte kunststof is FDA approved, wat wil zeggen dat het materiaal niet giftig is en geen weekmakers bevat. Het bit laat jonge paarden op een aangename manier kennis maken met druk op de mond. De bitten uit de Inno Sense lijn zijn onder te verdelen in vier groepen.

– Inno Sense Flexi Soft
– Inno Sense Mullen
– Inno Sense Medium port
– Inno Sense Hard port

Inno Sense Flexisoft bitten hebben een flexibel mondstuk. Er zit een zit een buigzame metalen kern in het bit. Paarden die gereden worden op een flexibel mondstuk volgen de hand gemakkelijk en nemen het bit ook snel aan. Bitten met een flexibel mondstuk kunnen voor alle paarden gebruikt worden, maar zijn in het bijzonder geschikt voor paarden met een gevoelige mond. De bitten uit de Inno Sense lijn zijn niet geschikt voor sterke paarden of paarden met een harde mond.

De Inno Sense Mullen is een rechte stang die licht naar voren buigt en harder is dan de Inno Sense Flexi Soft, maar door het kunststof materiaal tevens geschikt is voor paarden met een gevoelige mond. Er zit een starre kern in waardoor de Mullen stang niet buigzaam is maar wel zacht aanvoelt aan de buitenkant.

Het Inno Sense Medium port bit is iets harder dan flexi soft. Dit bit is geschikt voor paarden welke een dikke of gevoelige tong hebben. Door de tongboog wordt de druk midden op de tong verminderd. Het bit heeft een vriendelijke inwerking door het licht buigzame mondstuk. Het bit wordt veel gebruikt voor paarden met een tongprobleem. 

Tot slot is er het Inno Sense hard port bit. Dit bit is iets harder dan medium port. Dit mondstuk is een tongboog wat zorgt voor minder druk op het midden van de tong van het paard. Dit bit is moeilijk buigzaam.

Leren bitten
Naast de materialen Sweet Iron en Inno Sense, zijn er ook nog de leren TRUST bitten. Onze TRUST bitten van leer zijn uitermate geschikt voor paarden met een gevoelige mond. Dit komt door de flexibele werking van het bit in combinatie met de smaak van het leer. Door speekselvorming wordt het leder bitzachter en hiermee aangenamer voor het paard. 
Deze bitten zijn met de hand om de kern gestikt van versterkt Nylon en natuurlijk gelooid zonder chemicaliën. De ervaring van TRUST is dat voornamelijk gevoelige merries het bit goed aannemen.