FAQ

Aanschaf

 • Ik wil graag een TRUST bit uitproberen voordat ik het koop, is dit mogelijk?

  Bij TRUST Equestrian verkopen we via onze winkels bitten. Een aantal winkels hebben testbitten beschikbaar. Hieronder vindt je een complete lijst van alle winkels die testbitten beschikbaar hebben.

  Download de lijst met winkels

Bit keuze

 • Ik ben benieuwd welke bitten toegestaan zijn voor de wedstrijdsport in mijn land. Kunnen jullie me daar bij helpen?

  Onze bitexperts houden alle nationale en internatonale regelgeving scherp in de gaten. Echter veranderen de regels rondom bitten snel. Om deze reden bieden we geen garanties voor regelgeving bij nationale federaties. TRUST Equestrian heeft nauw contact met de FEI en vraagt dan ook geregeld goedkeuring voor nieuw ontwikkelde bitten. Heb je een specifieke vraag over regelgeving rondom een bit? Stuur ons dan een bericht via onze website, Facebook of Instagram en je krijgt zo snel mogelijk reactie van ons.

  Het materiaal Sweet Iron is zowel nationaal als internationaal overal toegestaan.

 • Verkopen jullie ook specifieke dressuurbitten?

  TRUST Equestrian heeft maar liefst 16 verschillende dressuurstangen in vier maten gemaakt. Omdat er veel variatie zit in de tong van paarden zijn er vier verschillende hoogtes van het mondstuk. Je hebt de keuze van een rechte stang tot een hoge tongboog. Nieuw in het assortiment zijn de TRUST pompstangen, door de pompfunctie zit er meer beweging in het bit. Natuurlijk heeft TRUST Equestrian ook tal van onderlegtrensen en deze zijn beschikbaar in zes verschillende maten zodat er voor iedere paardenmond een perfect passende onderlegtrens is. Alle bitten van TRUST zijn anatomisch gevormd en gemaakt voor de moderne paardenmond waardoor de pasvorm perfect is.

 • Watertrens of bustrens?


  Trensbitten zijn de meest gebruikte bitten in de paardenwereld. Maar weet jij het verschil tussen de werking van een watertrens (met losse ringen) of een bustrens (met vaste ringen)? De watertrens heeft zoals gezegd losse en beweegbare ringen. De meeste paarden accepteren dit bit goed door de ligging op de lagen en de tong. Door de losse ringen komt je hulp indirect in. De bustrens ligt door de vaste ringen en ligt daardoor stabiel in de mondhoek van een paard. Doordat de ringen niet los van elkaar bewegen werkt je hulp direct in. De bustrens wordt veel gebruikt voor jonge paarden.

 • Enkel- of dubbelgebroken?


  Het meest gebruikte mondstuk bij dressuurruiters is het dubbelgebroken bit. Een dubbelgebroken bit bestaat uit drie delen. Het middelste deel van het mondstuk ligt op de tong waardoor een dubbelgebroken bit meer druk geeft op de tong dan een enkelgebroken mondstuk. De drukverdeling op de lagen en mondhoeken is gelijk. Let wel op dat je met een dubbelgebroken bit de goede maat kiest, is het bit te groot dan bestaat de kans dat je wondjes krijgt doordat de scharnieren tegen de mondhoeken aankomen. Wil je weten hoe je de juiste bitmaat meet? Lees dan onze vorige blog hier. Een enkelgebroken bit ligt de tong vrijer dan een dubbelgebroken bit, hierdoor werkt het bit dus anders in en geeft meer druk op de lagen en zijkant van de tong.

   

   

Materiaal keuze

 • Mijn Sweet Iron bit is na enkele keren gebruik niet meer zo blauw als voorheen maar is bruiner en heeft wat roestplekjes. Klopt dit?

  Ja dit is precies het effect van Sweet Iron! Sweet iron ontwikkelt door contact met (lucht)vochtigheid oppervlakteroest die zoet smaakt en op een natuurlijke manier de speekselaanmaak stimuleert. Hierdoor zal het paard meer gaan schuimen, wat zorgt voor een betere acceptatie van het bit. Dit roestproces (oxidatie) verandert de blauwe kleur van de TRUST-bitten in bruingrijs.

  Bij het tijdelijk niet gebruiken van een sweet-iron-bit kan zich een oranjebruin roestlaagje op het mondstuk vormen. Dit kan eenvoudig worden verwijderd door het bit af te nemen met een vochtige doek. Natuurlijk is het oppervlakteroest niet schadelijk voor het paard.

 • Ik ben benieuwd welke bitten toegestaan zijn voor de wedstrijdsport in mijn land. Kunnen jullie me daar bij helpen?

  Onze bitexperts houden alle nationale en internatonale regelgeving scherp in de gaten. Echter veranderen de regels rondom bitten snel. Om deze reden bieden we geen garanties voor regelgeving bij nationale federaties. TRUST Equestrian heeft nauw contact met de FEI en vraagt dan ook geregeld goedkeuring voor nieuw ontwikkelde bitten. Heb je een specifieke vraag over regelgeving rondom een bit? Stuur ons dan een bericht via onze website, Facebook of Instagram en je krijgt zo snel mogelijk reactie van ons.

  Het materiaal Sweet Iron is zowel nationaal als internationaal overal toegestaan.

 • Mijn paard heeft het mondstuk van een Inno Sense Flexi bit kapotgebeten, vergoeden jullie dit? 


  TRUST Equestrian staat achter de kwaliteit van de producten en garandeert daarbij materiaal- en fabricagefouten. Echter bieden we geen garantie bij het kapotbijten van Inno Sense mondstukken. Het bit hoort op de lagen te liggen, dit is het gedeelte van de kaaklijn waar zich geen tanden en/of kiezen bevinden. Indien het bit op de juiste hoogte in de mond zit, komt het bit dus niet tegen de tanden of kiezen. Er zijn paarden die door bijvoorbeeld een tandprobleem het bit kapotbijten of het bit omhooghalen met de tong waardoor het paard wel bij het bit kan en het mogelijk is dat het flexibele materiaal van het TRUST Inno Sense flexi bit kapot gaat. Het gebruikte kunststof van de Inno Sense flexi bitten is FDA approved wat wil zeggen dat het materiaal niet giftig is en geen weekmakers bevat. Defecte TRUST Inno Sense flexi bitten met bijtsporen worden dan ook niet vergoedt door TRUST Equestrian.

 • Wat is het verschil tussen Sweet Iron, Inno Sense en Leather?

  Sweet Iron: Sweet iron ontwikkelt door contact met (lucht)vochtigheid oppervlakteroest die zoet smaakt en op een natuurlijke manier de speekselaanmaak stimuleert. Hierdoor zal het paard meer gaan schuimen, wat zorgt voor een betere acceptatie van het bit. Dit roestproces (oxidatie) verandert de blauwe kleur van de TRUST-bitten in bruingrijs.

  Inno Sense: Bitten met een flexibel mondstuk kunnen voor alle paarden gebruikt worden maar zijn in het bijzonder geschikt voor jonge paarden en paarden met een gevoelige mond. Het gebruikte kunststof is FDA approved, wat wil zeggen dat het materiaal niet giftig is en geen weekmakers bevat. De bitten zijn bovendien heel solide door de toepassing van een flexibele kern van roestvrij staal. Paarden die gereden worden op een flexibel mondstuk volgen de hand gemakkelijk en nemen het bit ook snel aan.

  Leather: Het lederen bit is gemaakt van versterkt nylon. Het leder wat met de hand om de kern wordt gestikt is natuurlijk gelooid zonder chemicaliën. Door speekselvorming wordt het leder bit zachter en hiermee aangenamer voor het paard.De flexibele werking in combinatie met de smaak van het leder maakt het bit uitermate geschikt voor paarden.

Over Trust

 • Sponsoren jullie ruiters, amazones of wedstrijden? 


  TRUST ondersteunt een team ruiters over de hele wereld. In principe is ons team compleet maar weet jij ons te overtuigen via een leuke en goede aanvraag waarbij je ons uitlegt wat wij aan jou promotie hebben? Dan nemen we zeker contact met je op!

 • Waar worden jullie bitten gemaakt? 


  Oer-Hollands zijn ze, de bitten van TRUST Equestrian. Ideeën ontstaan samen met ruiters op concours, daarna wordt het ontwerp getekend op het kantoor in Oisterwijk om vervolgens het eerste prototype te laten maken. De gebroeders Teun en Bas van Riel zijn het brein achter de productie van de TRUST bitten. Samen met een team van technische medewerkers worden er iedere dag weer de mooiste creaties gemaakt.