Watertrens vs Bustrens

Watertrens vs Bustrens
februari 15, 2022 Trust Equestrian

Watertrens of bustrens?

Trensbitten zijn de meest gebruikte bitten in de wereld. Iedereen die zich fanatiek met paarden bezig houdt weet ook wel hoe een bustrens of watertrens eruit ziet, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee? Er zijn ontzettend veel variabelen en factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij een keuze van een bit, want ieder paard reageert weer anders. Uiteindelijk is het je paard die je moet vertellen wat het beste werkt. Wat het verschil is tussen een watertrens en een bustrens? We leggen dit verder uit in deze blog

Watertrens

De watertrens heeft losse ringen die makkelijk door het mondstuk glijden. De losse ringen laten het bit vrij bewegen in de mond, waardoor veel paarden dit bit goed accepteren. Door de losse ringen en de beweging in de mond wordt de impact van de handen van de ruiter verspreid, hierdoor komt de hulp indirecter in. Let wel op: door de beweging in het bit kunnen de lippen ingeklemd raken en wondjes ontstaan. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan bitringen.

Wanneer is een watertrens een goede keuze?

De watertrens kies je als je geen specifieke problemen hebt en een vriendelijk kaakstuk voor je paard zoekt. Daarnaast is de watertrens geschikt voor paarden die leunen op een bit met vaste ringen. Heb je als ruiter nog geen stabiele handen dan is het ook aan te raden om voor een watertrens te kiezen.

Bustrens

Bij de bustrens kunnen de ringen niet los bewegen waardoor de hulp directer inwerkt en het bit relatief stil ligt in de mond. Als de ruiter de teugels oppakt, voelt het paard direct de beweging van het bit in zijn mond. De bustrens biedt  direct contact en stabiliteit in de mond. Daarnaast geeft de bustrens meer druk op de wang van het paard waardoor een paard meer geholpen wordt met sturen. Doordat de ringen vast zitten kunnen de lippen niet ingeklemd raken waardoor bitringen niet nodig zijn.

Wanneer is een bustrens een goede keuze?

De bustrens kan een goede keuze zijn bij een paard die stabiliteit nodig heeft om het vertrouwen in het bit te krijgen. Ook kan de bustrens de oplossing bieden bij (jonge) paarden die onzeker zijn in hun draai-capaciteiten en acceptatie van contact. Daarnaast kan de bustrens ook geschikt zijn voor paarden die snel wondjes krijgen in de mond of paarden die veel rommelen in de mond.

Verschillen op een rijtje

Watertrens Bustrens
Ligt vrij in de mond Ligt stabiel in de mond
Hulpen komen indirect in Hulpen komen direct in
Minder druk op de wang Meer druk op de wang
Lippen kunnen ingeklemd raken, bitringen worden geadviseerd Lippen kunnen niet ingeklemd raken, bitringen zijn niet nodig