Kies je voor een enkel- of dubbelgebroken mondstuk?

Kies je voor een enkel- of dubbelgebroken mondstuk?
februari 2, 2022 Trust Equestrian

Kies je voor een enkel- of dubbelgebroken mondstuk?

Het is altijd lastig om het juiste bit voor je paard te vinden. Een van de eerste opties zal hoogstwaarschijnlijk een enkel- of dubbelgebroken trens zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee? In deze blog beschrijven we het zo gedetailleerd mogelijk om je te helpen de juiste beslissing te nemen voor je paard.

Enkelgebroken mondstuk

Het enkel gebroken mondstuk wordt ook wel het standaard mondstuk genoemd. Dit mondstuk heeft een enkel scharnierpunt, waardoor er minder druk op de tong wordt uitgeoefend dan bij een dubbel gebroken mondstuk. Wanneer er druk op de teugels wordt uitgeoefend, wordt het gewricht in het midden van het mondstuk iets verhoogd. Door dit effect oefent het enkelvoudige mondstuk voornamelijk druk uit op de lagen en de zijkant van de tong. Een andere optie die nauw verwant is aan het enkel gebroken mondstuk, zou het ‘locked’ mondstuk kunnen zijn. Dit lijkt op een scharnierend mondstuk, maar kan niet zo ver vouwen als een enkelgebroken bit. Wanneer er druk op de teugels wordt uitgeoefend, vergrendelt het bit en verandert het in een rechte staaf. Door dit effect wordt het bit echter scherper dan een normaal gebroken mondstuk.

Dubbelgebroken mondstuk

Het dubbel gebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten in plaats van één. Het ligt losser in de mond en vormt zich meer naar de mond van het paard. Dit bit zal meer druk uitoefenen op de tong, de lagen en de mondhoeken.

De juiste bitmaat

Het hebben van de juiste maat bit voor je paard is altijd erg belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker bij een (meervoudig) gebroken bit. Wanneer het bit te groot is en daardoor niet goed in de mond ligt, zal het meer gaan bewegen als je druk uitoefent op één teugel. De scharnierpunten liggen dichter bij de mondhoeken en bij de constante beweging van links naar rechts kunnen de scharnierpunten op de lagen drukken en wonden veroorzaken. Meer informatie over bitmaat vind je hier: Hoe vind je de juiste bitmaat voor jouw paard?

Effecten

Welk bit het beste past, hangt echt af van het karakter van het paard en wat je wilt bereiken. Doordat het dubbelgebroken bit losser in de mond ligt, zal het het paard stimuleren om meer met het bit te kauwen en te spelen en dus minder in het bit te trekken en zal hij meer ontspannen zijn. Wanneer een paard te sterk reageert op de effecten van het dubbel gebroken bit, kan dit ertoe leiden dat een paard banger wordt voor het bit en achter het bit gaat lopen, zijn tong optrekt of zelfs zijn tong over het bit legt. Met het enkel gebroken mondstuk zal het paard eerder op het bit leunen en uw hand volgen. Het enkel gebroken bit is meer geschikt wanneer u een stabiel contact met de paardenmond wilt bereiken.

 

 

Vanwege de anatomische vorm is het belangrijk dat het bit goed in de mond van het paard wordt geplaatst. De TRUST bitten zijn te herkennen aan het logo op de zijkant van het bit, het is belangrijk dat de oren van het logo het hoogste punt zijn, zo weet je zeker dat het bit altijd goed in de mond ligt.