TRUST Equestrian & dressuurbitten

TRUST Equestrian & dressuurbitten
maart 13, 2018 Trust Equestrian

Samen met topruiters heeft TRUST Equestrian een reeks dressuurbitten ontwikkeld die wereldwijd bekend zijn. In deze blog leggen we je alles uit over de stang en trens combinaties maar ook over de meest gebruikte trensbitten.

Dressuurstangen
TRUST Equestrian heeft maar liefst 16 verschillende dressuurstangen in vier maten gemaakt. Omdat er veel variatie zit in de tong van paarden zijn er vier verschillende hoogtes van het mondstuk. Je hebt de keuze van een rechte stang tot een hoge tongboog. Nieuw in het assortiment zijn de TRUST pompstangen, door de pompfunctie zit er meer beweging in het bit. Natuurlijk heeft TRUST Equestrian ook tal van onderlegtrensen en deze zijn beschikbaar in zes verschillende maten zodat er voor iedere paardenmond een perfect passende onderlegtrens is. Alle bitten van TRUST zijn anatomisch gevormd en gemaakt voor de moderne paardenmond waardoor de pasvorm perfect is.

Watertrens of bustrens?
Trensbitten zijn de meest gebruikte bitten in de paardenwereld. Maar weet jij het verschil tussen de werking van een watertrens (met losse ringen) of een bustrens (met vaste ringen)? De watertrens heeft zoals gezegd losse en beweegbare ringen. De meeste paarden accepteren dit bit goed door de ligging op de lagen en de tong. Door de losse ringen komt je hulp indirect in. De bustrens ligt door de vaste ringen en ligt daardoor stabiel in de mondhoek van een paard. Doordat de ringen niet los van elkaar bewegen werkt je hulp direct in. De bustrens wordt veel gebruikt voor jonge paarden.

Watertrens

Bustrens

Enkel- of dubbelgebroken?
Het meest gebruikte mondstuk bij dressuurruiters is het dubbelgebroken bit. Een dubbelgebroken bit bestaat uit drie delen. Het middelste deel van het mondstuk ligt op de tong waardoor een dubbelgebroken bit meer druk geeft op de tong dan een enkelgebroken mondstuk. De drukverdeling op de lagen en mondhoeken is gelijk. Let wel op dat je met een dubbelgebroken bit de goede maat kiest, is het bit te groot dan bestaat de kans dat je wondjes krijgt doordat de scharnieren tegen de mondhoeken aankomen. Wil je weten hoe je de juiste bitmaat meet? Lees dan onze vorige blog hier. Een enkelgebroken bit ligt de tong vrijer dan een dubbelgebroken bit, hierdoor werkt het bit dus anders in en geeft meer druk op de lagen en zijkant van de tong.